Testissä Canon S95 kompaktikamera

Posted on 7 marraskuun, 2010

1



Tässä se tulee: Koneiden Kapinan historiallinen ensimmäinen laitearvio, jonka kohteeksi on päässyt Canonin kompaktikamera S95. Kyseinen kamera on Canonin kompaktikameroiden laadukkaimmasta päästä. Kamerassa on 10 megapikselin CCD-kenno ja 3.8 x zoom-objektiivi jonka kinovastaava polttoväli on 28-105 mm ja varsinkin laajapäässä valovoima on mukava f2.0. Telepäässä valovoima heikentyy ollen f4.9. Kameralla voi tallentaa kuvat sekä jpeginä, että raw-formaatissa. Kamerassa on myös varsin kattavat säädöt ja säätöjä pystyy tekemään sekä kameran takana sijaitsevasta pyörivästä säätimestä sekä objektiivin ympärillä olevasta säätörenkaasta. Tarkat tekniset tiedot löytyvät Canon kotisivulta.

Ensimmäinen vaikutelma kamerasta kädessä on miellyttävä. Kamera täyttää kompaktikameran tärkeimmän ominaisuuden: se on oikeasti kompakti ja kameraa kuljettaa mielellään mukana jatkuvasti vaikkapa housuntaskussa. Kuvassa näkyy kuinka pieni kamera on vaikkapa verrattuna Canonin G12-malliin (joka on muuten myös testikäytössä tällä hetkellä, tunnelmia luvassa)

Kameran mattapintainen materiaali tuntuu käsissä vakuuttavalta ja kameraa on pienestä koostaan huolimatta kohtuullisen miellyttävä käsitellä, vaikkei näin pieni kamera enää erityisen tukevasti käsiin asetukaan, kameraa pidellään lähinnä sormenpäillä. Salama nousee vasemmasta laidasta ylös ja mikäli kamerasta pitää kahdella kädellä saa vasemman käden sormet asetella varsin tarkkaan salamaa käyttäessä. Säätimet asettuvat miellyttävästi ja sekä takana olevaa pyöröohjainta, että objektiivin ympärillä olevaa säätörullaa on helppoa ja täsmällistä käyttää. Kameran näyttö on mukavan suuri, halkaisijaltaan 3 tuumaa. Pikseleitä on 461 000, joten näytön kuva on myös terävä ja se helpottaa huomattavasti kuvien onnistumisen arviointia heti kameran näytöltä. Pariin kertaan tuntui, että kuvat näyttivät kameran näytöllä hieman värikylläisemmiltä kuin myöhemmin tietokoneen ruudulta tarkasteltuna. Ero ei tosin ollut erityisen dramaattinen, mutta kannattaa ottaa kuitenkin kuvatessa huomioon.

Kameran valotus osui oikeaan lukuunottamatta erittäin kirkasta auringonpaistetta jolloin toisinaan valotusta sai vähentää pykälän tai kaksi. Tarkennusnopeus on myös yleisesti ottaen kompaktikameraksi hyvällä tasolla selvittäen valtaosan tilanteista. Kamerassa on myös mahdollisuus säätää tarkennus käsin objektiivin ympärillä olevasta renkaasta. Myös zoomia pystyy halutessaan käyttämään perinteisen laukaisimen ympärillä olevan zoom-ohjaimen ohella tuosta objektiivin ympärillä olevasta renkaasta. Molemmissa tapauksissa zoomaus on jokseenkin portaallisen oloista, mutta harvemmin tuosta mitään käytännän ongelmia tulee.

Kuvanlaatu on hyvässä valossa oikein hyvä ja kamera taistelee mukana vielä vähän heikomassakin valossa, selvästi keskivertokompaktia pitemmälle tällä pärjää hämärässä. Apuna on tietenkin etenkin laajassa päässä oleva reilu valovoima objektiivissa ja tarvittaessa ISO-herkkyyden nosto 3200 arvoon saakka. Kuvat näyttävät kohtuullisen siisteiltä jopa ISO1600 arvolla ja riippuu vahvasti kuvan käyttötarkoituksesta mihin vedetään raja korkeimmasta käyttökelpoisesta ISO-arvosta. Nettikäytössä kuvan ollessa alkuperäistä pienempi menee helposti vaikka ISO3200, mutta ehkä turvallisena rajana voi pitää ISO800, jolloin kuva on vielä käyttökelpoinen suurempanakin. Ainakin jpeginä, johon tämä testi tällä kertaa rajoittuu. Raw-kuva ja erillinen kohinanpoisto-ohjelma voi muuttaa tilanteen.

Erillisessä yökuvaustilassa kamera nostaa automaattisesti ISO-arvoa jopa 12800 saakka, resoluutio on tässä tapauksessa tosin vain 2.5 megapikseliä.  Kuvanlaatu ei ole enää päätähuimaava, mutta toisaalta käsivaralta on vielä mahdollista ottaa kuvia sellaisessa tilanteessa josta harva kamera kykenee enää tallentamaan minkäänlaista kuvaa ainakaan ilman salamaa ja toisaalta pikkukompaktin salama hämärässä helposti pilaa kuvan tunnelman täysin. Ainakin sosiaalisten tilanteiden tallentamiseen kätevä, joskus kun on kuitenkin tärkeintä saada edes jonkunlainen kuva tallentumaan. Esimerkkikuva on napattu käsivaralta yöllä vähäisessä katulampun antamassa valossa.

Kamerassa on myös HDR-ominaisuus, joka nappaa nopealla tahdilla kolme eri valotuksella otettua kuvaa kohteesta ja yhdistää ne automaattisesti yhdeksi kuvaksi, jonka dynamiikka on suurempi kuin yhdellä valotuksella otetun ruudun. Kameralta kestää kuvien ottamiseen kuitenkin sen verran, ettei tämä onnistu käsivaralta. Seuraavassa esimerkissä näkyy kuinka vasemmalla olevassa kuvassa ikkuna on palanut täysin puhki ja oikealla puolella olevassa HDR-versiossa sekä vaaleissa, että tummissa kohdissa on hieman enemmän yksityiskohtia näkyvillä.

Kaikenkaikkiaan tunnelmat kamerasta olivat erittäin positiiviset. Kamera kulkee erittäin helposti mukana ja on helppo hallita sekä kuvanlaatu valtaosin oikein hyvä – jokatapauksessa kompaktikameroiden parhaasta päästä. Lopuksi vielä jokunen kameralla napattu ruutu, kuvat jpeginä suoraan kamerasta.

Avainsanat: ,