Testissä Voddler

Posted on 13 syyskuun, 2010

0


Voddler on elokuvien, tv-sarjojen sekä dokumenttien suoratoisto-ohjelma. Spotifyn tapaan, mutta musiikin sijasta ohjelmalla on mahdollista katsoa elokuvia suoraan tietokoneelta verkon välityksellä. Valtaosa materiaalista on tarjolla veloituksetta, uusimmista elokuvista joutuu maksamaan tapauskohtaisesti, joitakin euroja elokuvalta.

Palvelun käyttämiseksi täytyy rekisteröityä palveluun ja rekisteröitymistä varten tarvitsee kutsun jonka saa tässä vaiheessa kaikki Elisan asiakkaat. Muutkin saavat kutsun jonottamalla, eli lisäämällä tietonsa jonotuslistaan jolloin kutsu lähetetään jossain vaiheessa sähköpostiin.

Elokuvia palvelusta löytyy tällä hetkellä hieman reilu tuhat ja valikoima on varsin vaihteleva. Tarjolla löytyy aivan tuoreeltaan dvd-levitykseen tulleita elokuvia, mutta myös paljon elokuvia jotka ovat pyörineet televisiossakin useita kertoja. Makuasioihin sen enempää puuttumatta – ja epäilemättä tarjonta tulee jatkossa kasvamaan. Osassa elokuvista on saatavilla suomenkieliset tekstitykset. Elokuvien tiedoissa ei ole mitään mainintoja ikärajoista. Tällaiseen palveluun olisi erittäin helppoa toteuttaa toiminto jolla vanhemmat voisivat laittaa käyttäjätiliin ikärajan jolloin vain alle tuon ikärajan olevat elokuvat näkyisivät rajoituksetta ja ikärajan ylittävät elokuvat vaatisivat aina salasanan uudelleen näppäilyn.

Elokuvien katselu vaatii Voddler-ohjelman asentamista koneelle, joskin elokuvia selataan ja katselu käynnistetään edelleen selaimen kautta. Myös Adobe Air tulee olla asennettuna, tosin Voddlerin asennus osaa myös tarjota tämän asentamista tai päivittämistä automaattisesti. Voddler-ohjelman asennettua se on hieman ärsyttävästi kokoajan päällä.Varsinaisen toisto-ohjelman voi niinsanotusti käynnistää tai sammuttaa, mutta jotain pyörii kuitenkin kokoajan taustalla kuluttaen ainakin minimaalisesti muistia.

Ilmaisten elokuvien katselun rahoitusmalli perustuu mainoksiin, joita on katseltava ennen varsinaisen elokuvan alkua. Tämä on tietenkin täysin ymmärrettävää, mutta ärsyttävää tästä tekee se, että mainoksien kohdalla ei ole mahdollisuutta säätää mitään ominaisuuksia. Eli äänenvoimakkuutta ei voi säätää eikä käyttöön voi valita kaistaa säästävää heikompaa kuvanlaatua, joten huonommalla nettiyhteydellä tai heikkotehoisella koneella katselu voi kaatua noihin mainoksiin vaikka itse elokuvien katseluun potku riittäisi. Mikäli elokuvan katsominen jää kesken niin ohjelma muistaa keskeytyskohdan ja seuraavalla kerralla kysyy haluatko jatkaa katselua keskeytyneestä kohdasta. Tosin tämä toiminto ei toiminut 100 % varmuudella, vaan ainakin kerran kävi niin että elokuva jatkui keskeytyneen kohdan sijasta aivan eri kohdasta.

Elokuvaa katsellessa kuvanlaatu on oletuksena ”paras” laatu, joka on hieman pehmeä mutta täysin siedettävä 40″ ruudulta 3 metrin katseluetäisyydellä. Kuvassa näkyi välillä hieman nykimistä, jonka ei pitäisi ainakaan johtua koneen tehoista tai käytettävissä olevasta nettiyhteydestä. Mahdollisuutena on myös valita heikompilaatuinen kuva, joka toimii paremmin hitaammilla verkkoyhteyksillä tai heikkotehoisilla tietokoneilla. Kuvasuhde vaihtelee elokuvan mukaan.

Voddler on pienistä puutteista huolimatta käyttökelpoinen ohjelma varsinkin kun oletuksena on että tarjonta laajenee jatkossa merkittävästikin. Tämänkaltaiset palvelut tekevät varmasti läpimurtoa suuremmankin yleisön kesken aivan lähivuosina ja tarjokkaita on Voddlerin lisäksi tulossa mm. Googlelta ja Sonylta (Qriocity).

Avainsanat: ,